Is uw website al veilig?

Google heeft aangekondigd dat in 2017 website die voorzien zijn van een SSL certificaat langzaam een hogere score zullen gaan krijgen binnen de zoekresultaten. Op dit moment is dit effect nog niet heel erg zichtbaar, maar de verwachting is wel dat websites die voorzien zijn van dit certificaat in de toekomst hier wel degelijk een voordeel zullen gaan behalen. Statistieken wijzen uit dat gemiddeld al 30% van de websites is voorzien en bereikbaar is via HTTPS. Kortom, de echte verschillen komen eraan. Het is een kwestie van tijd voordat het echt zichtbaar wordt.

Langzaam zichtbaar

Dat Google al langzaam is begonnen met het zichtbaar maken, zien we terug in Chrome (de browser van Google). Websites die niet compleet veilig zijn, zijn voorzien van een “i”. De verwachting is dat dit in de komende tijd om zal zetten naar nog een meer zichtbare variant. Een site die wel is beveiligd wordt nu al in Chrome aangegeven met een groene kleur, een groen slotje en het predicaat “Veilig”. Het is dan ook aan te raden hier in de komende periode op te letten en de nodige stappen te zetten om dit aan te passen indien nodig. Er is al een duidelijkere melding (in het rood) met de melding “Niet Veilig” voor websites die niet voldoen aan de regels.

Wat doet een SSL-certificaat nu met mijn rang in de zoekmachines?

Op dit moment zijn de verschillen nog niet echt groot te noemen. Bij de meeste zoekresultaten komen nog redelijk wat “onveilige” websites naar voren. Maar aangezien Google al sinds 2014 heeft aangegeven de voorkeur te geven aan beveiligde websites, is het wel redelijk om aan te nemen dat dit in de komende tijd een steeds belangrijkere rol gaat innemen. De zichtbaarheid in Chrome laat zien dat Google daar nu al verder mee is dan door de meeste werd aangenomen. Ik verwacht dan ook dat het steeds meer gaat meetellen in de ranking in de nabije toekomst.

Wat wel meetelt buiten de zoekresultaten om is dat uw bezoekers over het algemeen MEER VERTROUWEN krijgen in u als bedrijf. Onderzoek heeft aangetoond dat het zichtbare slotje een positief effect heeft op het vertrouwensgevoel. Dat alleen al zou een op zichzelf staande reden kunnen zijn om een certificaat te installeren.

Verschillende certificaten

Er zijn verschillende certificaten die kunnen worden gebruikt. U kunt het zelf aanvragen of uw webbouwer of hostingprovider kan dit voor u regelen. Indien gewenst kunnen wij dit ook voor u oppakken. Al onze klanten die bij ons een hostingpakket afnemen krijgen standaard en zonder extra kosten een DV Let’s Encrypt SSL certificaat geïnstalleerd. Voor een uitgebreider EV SSL certificaat kunnen wij dit installeren op onze hosting voor een investering van € 390,- per jaar voor het certificaat.

Domeinverificatie (DV)
 • Het meest eenvoudige en goedkoopste SSL-certificaat;
 • Beveiligde verbinding, herkenbaar aan slotje;
 • Gemarkeerd als ‘veilig’ in Google Chrome;
 • Geeft aan dat je een specifieke domeinnaam (URL) mag gebruiken.
Organisatieverificatie (OV)
 • Beveiligde verbinding, herkenbaar aan slotje;
 • Geeft aan dat jij een specifieke domeinnaam (URL) mag gebruiken;
 • Bedrijfsgegevens worden in het certificaat weergeven.
Uitgebreide verificatie (EV)
 • Beveiligde verbinding, herkenbaar aan slotje en groene adresbalk;
 • Geeft aan dat je een specifieke domeinnaam (URL) mag gebruiken;
 • Bedrijfsgegevens worden in het certificaat weergeven;
 • Website is gecontroleerd op juridisch gebied zoals de KVK-inschrijving.
Conclusie

Op dit moment wordt de soep nog niet zo heel heet gegeten, maar het kan ineens snel gaan. De aanpassingen in Chrome laten zien dat Google er wel mee bezig is en dat het naar alle waarschijnlijkheid niet al te lang zal duren. Onze klanten worden al voorzien van een DV certificaat. Heeft u hier ook interesse in en wilt u uw hosting aan ons uitbesteden met het gewenste SSL certificaat, neem dan contact met ons op. We bespreken graag met u de mogelijkheden.

1 reactie

 1. John op 31 januari 2020 om 10:00

  Wow, dat wist ik nog niet.